Τι είναι Ηγεσία;

Με την ευρύτερη έννοια του όρου, ο "ηγέτης" είναι κάποιος που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους καθοδηγεί προς έναν κοινό στόχο.

Ο καθένας μπορεί να λέει στους άλλους τι να κάνουν, αλλά η αποτελεσματική ηγεσία απαιτεί πολύ περισσότερα από την ικανότητα να ανατεθούν καθήκοντα σε μια ομάδα.

Σε όλη την ιστορία, πολλά έχουν γραφτεί για το τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. Ο Κινέζος στρατηγός και συγγραφέας του βιβλίου "Η Τέχνη του Πολέμου" Sun Tzu περιγράφει τον ηγέτη ως κάποιον που «καλλιεργεί τον ηθικό νόμο, και τηρεί αυστηρά τις κατάλληλες μεθόδους και την πειθαρχία». Ο ιστορικός του δέκατου ένατου αιώνα Thomas Carlyle πίστευε ότι οι ηγέτες γεννιόνται και δεν γίνονται, ενώ ο Άγγλος φιλόσοφος Χέρμπερτ Σπένσερ υποστήριξε ότι οι ηγέτες ήταν το αποτέλεσμα της κοινωνίας στην οποία ζούσαν .

Οι δεκαετίες που ακολούθησαν έφεραν αναρίθμητες μελέτες και εκθέσεις ερευνών που λεπτομερώς εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, στυλ και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ηγεσία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan την δεκαετία 1940 και 1950 επισήμαναν τρεις συγκεκριμένους τύπους ηγεσίας (προσανατολισμένη στο έργο, συμμετοχική και προσανατολισμένη στην σχέση). Στην δεκαετία του 1970 ο συγγραφέας Ralph Stogdill αναφέρει 6 παράγοντες σχετικούς με την ηγεσία: ικανότητα, επίτευξη, ευθύνη, συμμετοχή, κοινωνικόπολιτική κατάσταση και εξωτερικές συνθήκες - χωρόχρονος. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review το 2000 από τον συγγραφέα και ψυχολόγο  Daniel Goleman αποκάλυψε έξι διαφορετικά στυλ ηγεσίας:

  1. Οραματιστής ηγέτης - ηγείται μεταδίδοντας ένα μακροπρόθεσμο όραμα και προκαλώντας αποδοχή και ενθουσιασμό για τον στόχο.
  2. Δημοκρατικός ηγέτης - ηγείται λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες όλων και ενθαρρύνοντας την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.
  3. Coach - Μέντορας - ηγείται με βάση τις γνώσεις του και λαμβάνοντας ρόλο δασκάλου - εκπαιδευτή.
  4. Ο ανταγωνιστικός ηγέτης - επικεντρώνεται στην νίκη και διακρίνεται από φιλοδοξία και ανταγωνιστικό πνεύμα.
  5. Ο ηγέτης της εντολής - διοικεί με σκληρό αποφασιστικό τρόπο και βασίζει τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας στις εντολές του.
  6. Ο συνεργατικός ηγέτης - ηγείται με στόχο την βιωσιμότητα της ομάδας και την διατήρηση των καλών διαπροσωπικών σχέσεων των μελών.

Είσοδος

Username:    
Password:     
  

Εγγραφή ως

Ξέχασα το password!

Το username είναι:
Στείλτε μου το password

Τι Είναι...Τι Είναι το Τεστ;