• Τεστ Προσωπικότητας
   Διαγνωστικά Εργαλεία Επαγγελματικής Κατάρτησης

   ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
   PHD PSYCHOLOGY
   MSc ORGANIZATIONAL PSYCHOLOGIST
   Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών

 • Παραδείγματα

  Για να καταστεί ο τρόπος συμπλήρωσης του τεστ πιο κατανοητός ας δούμε προσεκτικά τα παρακάτω παραδείγματα.

  Στο πρώτο παράδειγμα ο εξεταζόμενος θεωρεί ότι είναι βιαστικός οπότε επέλεξε το ΝΑΙ, ενώ στο δεύτερο παράδειγμα επειδή θεωρεί προφανώς ότι μπορεί να διασκεδάσει και μόνος του αλλά και με την παρέα άλλων ανθρώπων έχει επιλέξει το ερωτηματικό. Για κάθε μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στις υπόλοιπες σελίδες του τεστ θα πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο, δηλαδή να δείξετε την συμφωνία, την διαφωνία ή την ουδετερότητα σας επιλέγοντας αντίστοιχα το ΝΑΙ, το ΌΧΙ ή το ; της κάθε μιας από αυτές.

  Για την συμπλήρωση του τεστ δεν υπάρχει χρονικό όριο. Μπορείτε να προσεγγίσετε τις προτάσεις και να δηλώσετε το αν σας χαρακτηρίζουν με τον δικό σας ρυθμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι το ολοκληρώνουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 60 λεπτά. Θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται για τεστ γνώσεων. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Για την ολοκλήρωση του τεστ είναι απαραίτητο να εκφράσετε την συμφωνία, την διαφωνία ή την ουδετερότητα σας για όλες τις προτάσεις που παραθέτονται. Μην αφήσετε προτάσεις χωρίς να έχετε δηλώσει το αν σας χαρακτηρίζουν. Επίσης προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο ειλικρινείς μπορείτε και σημειώστε σε κάθε πρόταση την απάντηση που αυτόματα και άμεσα σας έρχεται στο μυαλό.

  Αν παρά τις οδηγίες που προηγήθηκαν, έχετε κάποια απορία σχετικά με το τεστ ή σας δημιουργηθεί η ανάγκη για κάποια διευκρίνηση ρωτήστε μας.

 • Οδηγίες

  Το τεστ αποτελεί ένα εργαλείο διάγνωσης των επιμέρους πτυχών της προσωπικότητας σας. Περιλαμβάνει 200 συνολικά προτάσεις οι οποίες αναφέρονται σε προτιμήσεις και συνήθειες σχετικές με την επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή και την καθημερινή σας συμπεριφορά. Σε κάθε πρόταση καλείστε να υποδείξετε το αν συμφωνείτε, διαφωνείτε ή απλά διατηρείτε μια ουδέτερη στάση απέναντι στο περιεχόμενο της. Με τον τρόπο θα αξιολογηθείτε ως προς 10 διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας. Για την συμπλήρωση αυτού του τεστ δεν απαιτείται η ύπαρξη εξειδικευμένων γνώσεων. Δεν υπάρχουν εξάλλου σωστές και λάθος απαντήσεις. Επιπλέον δεν είναι στόχος του τεστ να εξετάσει το επίπεδο των γνώσεων σας και την ικανότητα σας να απαντάτε σωστά. Στόχος του τεστ είναι να αποδώσει μια ρεαλιστική εικόνα της προσωπικότητας σας σε συνάρτηση με τις καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές σας δραστηριότητες.

  Διαβάστε προσεκτικά τα παραδείγματα και τις οδηγίες, σχετικά με το στυλ, το περιεχόμενο και τον τρόπο επιλογής των προτάσεων και ξεκινήστε να απαντάτε μόνο αφού πρώτα έχετε σιγουρευτεί ότι διαθέτετε μια ξεκάθαρη και σαφή εικόνα των όσων σας ζητούνται.

  Αν έχετε κάποια απορία κατά την ανάγνωση των οδηγιών και των παραδειγμάτων του τεστ μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή βοήθεια.

  Για την συμπλήρωση του τεστ δεν υπάρχει χρονικό όριο. Κατά συνέπεια σας παρέχεται η δυνατότητα, μέσα στα πλαίσια του λογικού, να προσεγγίσετε τις προτάσεις με τον δικό σας ρυθμό και να απαντήσετε σχετικά με την σημασία που προσλαμβάνει η κάθε μια από αυτές για εσάς χωρίς χρονική πίεση. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι ολοκληρώνουν το τεστ εντός διαστήματος 60’ λεπτών.

  Προσπαθήστε να απαντάτε με βάση αυτό που σας έρχεται άμεσα στο μυαλό μετά από την ανάγνωση κάθε πρότασης.

  Για την συμπλήρωση αυτού του τεστ είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε καλή ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση. Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε ότι είστε κουρασμένος/η, στενοχωρημένος/η ή γενικά ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε είναι καλό να αναβάλετε την συμπλήρωση του τεστ για κάποια άλλη στιγμή. Η διαύγεια του πνεύματος είναι σημαντική προκειμένου από το τεστ να προκύψει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της προσωπικότητας σας και όχι κάποιο παραπλανητικό και μη αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι και ο χρόνος συμπλήρωσης του τεστ. Είναι προτιμότερο αυτό να γίνει τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες παρά το απόγευμα ή το βράδυ προκειμένου οι ασχολίες που έχουν προηγηθεί να μην επηρεάζουν το τελικό διαγνωστικό αποτέλεσμα.

  Για να μην διακόπτεται η διαδικασία είναι καλό να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο.

© 2015 | Powered by WebCore | TestBIZ